top of page

Kwaaitaalvloer inspectie

Heeft u een Kwaaitaalvloer met schade?

Wist u dat er een aantal verschillende herstelmethoden zijn? En dat elke methode voor een verschillende situatie de beste oplossing is? Bent u opzoek naar een specialist die het beste advies kan geven voor herstel van uw vloer en ook de reparties kan uit voeren? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. ECO REMAIN heeft jarenlang ervaring met vloerherstel van verschillende vloertypen waar onder de kwaaitaalvloer.

Wat is een Kwaaitaalvloer?

Een kwaaitaalvloer bestaat uit prefab betonnen vloerelementen. Deze elementen zijn samengesteld uit een betonnen drukboog en twee draagribben met wapeningsstaal. De samenwerking tussen beton en staal zorgt voor de draagkracht van het element.

Kwaaitaalvloeren zijn in de periode 1965 - 1983 veel toegepast in de woningbouw en bij bedrijfspanden. In deze opbouwperiode was de vraag naar woningen hoog en maakten de fabrikant gebruik van een zout (calciumchloride) om het beton sneller te laten harden en zo aan de hogere vraag te kunnen voldoen. Vandaag de dag weten we dat deze praktijk een negatief bijeffect heeft: het roesten van het wapeningsstaal.

Kwaaitaalschade
Corrosie (roesten) van het wapeningsstaal in een betonnen constructie wordt ook wel betonrot genoemd. Op de duur kunnen door roestvorming stukken beton afbreken, waardoor de sterkte en daarmee de veiligheid van de vloer afneemt. Betonrot veroorzaakt door chloride is verraderlijk omdat het in eerste instantie van buitenaf vrijwel niet te zien is.  Tegen de tijd dat het goed zichtbaar is het beton wordt afgedrukt kan een grootdeel van de wapening al verdwenen zijn wat de draagkracht van de vloer sterk verminderd. De vloer zal de beoogde levensduur niet halen en is niet meer veilig, de betonrot kan leiden tot het bezwijken van de kwaaitaalvloer.
 
Vloerherstel Kwaaitaal
Het herstel van een kwaaitaalvloer kan in drie categorieën worden onderverdeeld: handmatig herstel, Kathodische bescherming en Constructieve ondersteuning.

  • Handmatig herstel
    Bij geringe schade kan deze 'handmatig' met een cementgebonden reparatiemorgen worden hersteld.

  • Kathodische bescherming
    Bij een hoge mate van chloride in het beton is herstel van het beton niet voldoende en zal men dienen te voorkomen dat het wapeningsstaal verder gaat roesten. Door het aan brengen van speciaal ontworpen zinkanodes met een ion-geleidende gellaag op het betonoppervlak en verbinding te maken met het wapeningsstaal kan de corrosie worden gestopt en blijft de reparatie  langdurig standhouden.

  • Constructieve ondersteuning
    Bij grotere schades kunnen stalen draagconstructie worden geplaatst om de draagkracht van de vloer te herstellen. De draagconstructies zijn samengesteld uit verschillende onderdelen zodat deze makkelijk via het kruipluik onder de vloer is te brengen en elke constructie wordt specifiek op het juiste element afgestemd. De constructieve ondersteuning neemt de functie van het wapeningsstaal in het beton over waardoor de draagkracht van de vloer volledig wordt hersteld en u zeker bent van een veilige begane grondvloer.

Heeft u een Kwaaitaalvloer?

Een kwaaitaalvloer is een prefab betonnen vloer, welke veel werd toegepast in de periode 1975 - 1983. Doordat er calciumchloride is toegevoegd om het beton sneller te laten harden, ontstond na verloop corrosie van de wapening (betonrot). Roesten en uitzetten van de wapening zorgt ervoor dat de buitenste betonlaag van de wapening gedrukt waardoor de corrosie nog sneller verloopt en de vloer snel sterkte verliest. Vooral bij een vochtige kruipruimte.

 

Wilt u uw kwaaitaalvloeren laten inspecteren? Neemt u dan contact met ons op. Wij repareren deze vloeren dagelijks en zien dit dan ook als ons specialisme.

Op basis van een inspectie uitgevoerd door onze specialisten wordt voor u een gedetailleerd rapport opgesteld met de resultaten van het onderzoek en het reparatieadvies per individueel vloerelement. Elke vloer is anders en elk element is uniek, ons hersteladvies is gericht op de beste en meest economische oplossing specifiek afgestemd op uw vloer. 

 
Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken voor inspectie van uw Kwaaitaalvloer? Bel vrijblijvend  ECO REMAIN op 010-2204466 of stuur een bericht via ons contactformulier.
 

Landkaart van Nederland waarop te zien is dat ECO REMAIN Vloerherstel landelijke dekking biedt.

ECO REMAIN Vloerherstel biedt landelijke dekking

Woon je buiten onze regio? Geen probleem. ECO REMAIN Vloerherstel voert in heel Nederland werkzaamheden uit, zonder dat hierbij spraken is van een verhoging van het tarief. 

We zijn bereikbaar via telefoon of e-mail

Niet gevonden wat u zocht? Heeft meer informatie nodig of wilt u gewoon even kennismaken?

Neem gerust contact met ons op.

bottom of page